Laden Activiteiten
  • Dit evenement is voorbij.

Themabijeenkomst ‘Toezicht op innovatie’

Kom naar onze Themabijeenkomst op het gebied van innovatie en laat u inspireren over het vormgeven van uw eigen rol bij toezicht op innovatie:

  • Ontvang praktische handvatten in interactieve workshops
  • Laat u inspireren over praktijksituaties uit de arbeidsmarkt
  • Ontdek de mogelijkheden om AI in te zetten in de praktijk
  • Laat u inspireren uit voorbeelden vanuit sectoren uit het bedrijfsleven

De samenleving is in een hoog tempo aan het veranderen en de sectoren zorg en welzijn, zijn daar geen uitzondering op. Innovatieve oplossingen kunnen antwoorden bieden op hedendaagse uitdagingen zoals de tekorten in de arbeidsmarkt of de vergrijzing. Het is daarom essentieel dat interne toezichthouders de maatschappelijke ontwikkelingen volgen en begrijpen hoe deze de organisatie beïnvloeden. Wat vraagt technologische, maar ook sociologische innovatie van de rol van het bestuur en daarmee ook van de toezichthouder? Hoe stimuleert u transitie in de organisatie en wat moet u dan juist wel en wat niet (meer) doen? 

Programma

Wij verwelkomen u graag op donderdag 5 december 2024 bij Omnia op de Wageningen Campus. Onder begeleiding van dagvoorzitter, en zorginnovatie-expert, Joris Arts wordt u meegenomen in de wereld van innovatie en uw rol als toezichthouder. Tijdens onze themabijeenkomst ‘Toezicht op innovatie’ willen wij u inspireren, activeren en handvatten bieden om uw eigen rol bij toezicht op innovatie vorm te geven. U gaat met elkaar in gesprek over de vraag hoe bestuurders en toezichthouders in zorg en welzijn van betekenis kunnen zijn in technologische en sociologische innovatie. De bijeenkomst biedt u inspirerende sprekers zoals Ramon Vullings, Vinood Mangroelal en Fenna Heyning;

Ramon Vullings is internationaal spreker, adviseur en auteur op het gebied van ‘Cross Industry Innovation’ en neemt u mee in een uitdagende en inzicht-gevende sessie. Tijdens deze bijeenkomst komt Ramon u inspireren en handvatten bieden om innovatie binnen uw rol als toezichthouder in zorg en welzijn te stimuleren.

Vinood Mangroelal oud-Directeur KPN Health, en nu Managing Director Health Technology bij IG&H, en tevens toezichthouder, neemt u tijdens een interactieve sessie mee in de rol van toezicht op het gebied van innovatie, het belang van adoptie van innovatie, en hoe moeilijk het kan zijn op keuzes te maken. Vanuit zijn ervaring geeft hij voorbeelden, die stof kunnen zijn voor een interactieve discussie met de groep.

Fenna Heyning deelt vanuit haar persoonlijke ervaring als internist-hematoloog, toezichthouder en bestuurder in deze interactieve sessie haar optimistische visie op de toekomst van de zorg. Aan de hand van vier oplossingsrichtingen uit haar boek ‘Help, het ziekenhuis verdwijnt!’ daagt Fenna toezichthouders uit om met lef en leiderschap mee te bouwen aan toekomstbestendige zorginstellingen.

Workshops

In de middag neemt u deel aan twee interactieve workshops naar keuze.

Als toezichthouder in de zorg- en welzijnssector staat u voor een cruciale uitdaging: het navigeren in de snelle ontwikkelingen op het gebied van AI, waarbij het essentieel is om de juiste vragen te stellen en de juiste aandachtspunten te identificeren om effectief toezicht te houden op AI-implementaties. In deze workshop zal daarin aandacht worden besteed en komen o.a. thema’s als strategie en visie, transparantie en verantwoording, bias en fairness, menselijke sturing en regievoering aan de orde.

Hoe kunnen zorg- en welzijnsinstellingen sneller verbeteren, vernieuwen en innoveren? Dat is niet alleen de belangrijkste bedrijfskundige vraag voor bestuurders in de zorg, maar ook voor toezichthouders die een cruciale rol hebben in het waarborgen van de strategische koers en het monitoren van innovatie-initiatieven. Jacques Pijl, directeur van adviesbureau Turner, werkt al ruim vijfentwintig jaar intensief samen met bestuurders en teams van toonaangevende organisaties om kritische vraagstukken rondom strategie-executie en innovatie op te lossen. Hij neemt u mee in de belangrijkste succesfactoren van moderne strategie-executie en innovatie. Hij put hiervoor uit zijn internationale publicatie Strategie = Executie. Tijdens de sessie is er veel ruimte voor interactie.

Dembrane, de Eindhovense start-up, ontwikkelt technologie die complexe conversaties omzet in tools om AI-systemen op elkaar af te stemmen. Met behulp van Artificial Intelligence maken ze informatie toegankelijk, zodat bijvoorbeeld inspraak voor grote groepen mensen mogelijk is. Tijdens deze workshop gaat u zelf aan de slag met deze tool en krijgt u te zien hoe het AI-systeem het mogelijk maakt om diverse ideeën te bundelen en dit op een efficiënte en overzichtelijke manier kan vertalen.

Steven de Waal gaat in deze workshop aan de slag met de publicatie ‘De rol van de raad van toezicht bij innovatie’. De gids is in 2019 tot stand gekomen door een werkgroep samen te stellen met deskundigen en toezichthouders die affiniteit hebben met aan innovatie verwante onderwerpen. Mede door zijn kennis van governance vraagstukken binnen de zorg, was Steven lid van deze cie. Hoe kijken we hier, enkele jaren later, op terug? Zijn deze inzichten nog steeds relevant? Of kijken we hier inmiddels anders tegenaan? Steven gaat graag het gesprek met u aan door zijn visie hierop toe te lichten en met u in gesprek te gaan rondom enkele vraagstukken of dilemma’s.

Oplopende zorgkosten, dubbele vergrijzing, een dreigend zorginfarct; vele redenen waarom innovaties in de zorg noodzakelijk zijn. Maar hoe volg je als toezichthouder in de zorg allerlei innovatieve ideeën.

Innovaties in de zorg kunnen op diverse vlakken worden gedaan. Ze worden veelal gezocht op technologisch gebied (Data/AI), procesinrichting maar ook op de werkvloer waar het gaat om de interactie tussen zorgvrager en zorgverleners. Ook op het gebied van zorgvastgoed zijn vele mogelijkheden te vinden. Kortom, innovaties kunnen diverse onderdelen van de organisatie raken, maar hoe zit het met de financiële kant? Het kenmerk van innovaties is vaak dat het niet zeker is of ze succesvol en rendabel zijn. Maar hoe kun je als toezichthouder vinger aan de pols houden en de (financiële) effecten van innovaties bij een zorgorganisatie volgen? In deze workshop gaan we hierop in en worden handvatten geboden die u als toezichthouder kunt gebruiken.

De workshop wordt verzorgd door Frank van der Lee, partner bij BDO Advisory en met name werkzaam in zorg en overheid. Tevens heeft hij jarenlange ervaring als toezichthouder in de zorg.

In deze workshop nemen we u mee in het in januari 2025 te publiceren instrument ‘De Woonzorgchallenge’ van het Atelier van de Rijksbouwmeester. Wij kijken naar de pilot in Den Haag waar de gemeente, een corporatie en een zorginstelling samen op innovatieve wijze een uitdagende opdracht in de markt hebben gezet. Multidisciplinaire teams werkten in co-creatie met bewoners en betrokken instellingen aan oplossingen die de toekomst van wonen en zorg vormgeven – een uitdagend proces vol leerzame inzichten voor toezichthouders.

In deze workshop onderzoeken we hoe u vanuit uw rol innovatie en samenwerking kunt stimuleren en tegelijk de strategische koers van uw organisatie bewaakt. Hoe geeft u vorm aan voorwaarden en beslissingen die ook andere organisaties raken. Met inspiratie uit de praktijk en een frisse blik gaan we aan de slag om antwoorden te vinden op deze vragen.

Deze workshop draait om de casus van een vernieuwende kijk op de woonzorgopgave. We zouden kunnen vaststellen dat de traditionele behoefte aan specifieke zorgwoningen grotendeels wegvalt wanneer we de opgave nét iets anders benaderen. Door vanaf het ontwerpstadium woningen breed toegankelijk en flexibel in te richten, wordt zorgintegratie mogelijk zonder dat aparte zorgwoningen nodig zijn. In plaats van segmentatie richten we ons dan op inclusie, toekomstbestendigheid en een sterke samenhang tussen woningontwerp en de omliggende leefomgeving.

Tijdens de workshop kijken we naar de bredere context waarin deze aanpak plaatsvindt en onderzoeken we de implicaties van deze vernieuwende visie. We behandelen vragen zoals: welke vragen moeten we het bestuur stellen om hen uit te dagen anders te denken? Hoeveel ruimte kunnen en moeten we bieden voor experiment en innovatie? Welke voorwaarden zijn nodig om deze aanpak succesvol te maken? En hoe organiseren we samenwerking tussen zorgaanbieders, woningcorporaties en gemeenten om dit doel te bereiken? Samen verkennen we hoe deze aanpak het toezicht verandert en hoe u, vanuit uw rol, niet alleen de kaders kunt bewaken maar ook innovatie kunt stimuleren.

In deze workshop gaat Umar Ikram, directeur bij IZA transitieplan, met u in gesprek over het IZA transitieplan ‘de Buurt als Ecosysteem’, een initiatief van 16 aanbieders wijkverpleging. Onze visie is om maatschappelijke gezondheidszorg in te richten in aanvankelijk 20 buurten, daarna opschalend naar 100 of 1000 buurten. We zetten in op preventieve mindset, integrale 1e lijn, zorgzame buurt, behandeling dichtbij en lerende buurt. Uitgangspunt is om landelijke standaarden te ontwikkelen voor de wijkverpleging. De uitvoering start per januari 2025.

Gulden Yilmaz, Director Healthy and Safe Food systems Programme bij WUR, gaat tijdens deze workshop dieper in op kennismanagement en innovatie. Kennismanagement draait om het omzetten van kennis uit onderwijs en onderzoek naar bruikbare inzichten die innovatie bevorderen. Het legt nadruk op het vastleggen, organiseren en delen van kennis, wat leidt tot sociale, economische en ecologische voordelen. Wageningen University and Research (WUR) hanteert een holistische aanpak om onderwijs, onderzoek en innovatie met elkaar te verbinden, waarbij de Triple Helix-aanpak samenwerking tussen de academische wereld, industrie en overheid bevordert. Dit zorgt ervoor dat kennis niet alleen academisch waardevol is, maar ook praktisch toepasbaar. WUR stimuleert co-creatie en brengt diverse expertises samen om complexe vraagstukken zoals voedselzekerheid en klimaatverandering aan te pakken. Studenten nemen actief deel aan onderzoek, waarbij onderzoeksresultaten breed beschikbaar worden gesteld via open access-publicaties en digitale platforms. Partnerschappen zorgen ervoor dat WUR’s onderzoeksagenda aansluit bij maatschappelijke behoeften, en ondernemerschap wordt ondersteund door mentorschap en netwerken. Door samenwerking, interdisciplinair onderwijs en kennisdelingsplatforms wordt kennis effectief gedeeld voor innovatie.

Programma

09.45 – 10.15 uurOntvangst
10.15 – 12.30 uurPlenaire sessie onder begeleiding van Dagvoorzitter Joris Arts
en de volgende sprekers:
Ramon Vullings – Cross Industry Innovation
Vinood Mangroelal (interactieve sessie)
12.30 –  13.30 uurLunch
13.30 – 14.20 uurInnovatiesessie ronde I
14.35 – 15.25 uurInnovatiesessie ronde II
15.30 – 16.15 uurCollectieve sessie onder begeleiding van dagvoorzitter Joris Arts en de volgende spreker:
Fenna Heyning
16.15 – 17.00 uurAfsluiting en borrel

Aanmelden

Aanmelden kan via de aanmeldknop op deze pagina.

Over het event

5 december @ 10:00 17:00

€285

Omnia Wageningen

Hoge Steeg 2
Wageningen, 6708 PH
+ Google Maps

Deel dit event:

Bekijk ook

Meedenken, meedoen aan het toezicht van morgen! Regio Zeeland/Zuid Holland

14 januari 2025

10:30 - 16:00 uur

Ridderkerk

Kosteloos

Visie 2030 NVTZ en VGN editie 3

16 januari 2025

16:00 - 19:00 uur

Utrecht

Kosteloos

Meedenken, meedoen aan het toezicht van morgen! Regio Noord-Holland

24 januari 2025

10:30 - 16:00 uur

Hoorn

Kosteloos