Branche bijeenkomst Gehandicaptenzorg: Visie 2030 NVTZ & VGN

Hoe kun je als bestuurder en toezichthouder in de Gehandicaptenzorg waarde toevoegen aan de realisatie van Visie 2030? Hoe is hierin het samenspel tussen toezicht en bestuur? Op 13 mei organiseerden de VGN en NVTZ een bijeenkomst voor bestuurders en toezichthouders om te spreken over de betekenis van Visie 2023 voor toezicht en bestuur. Centrale vraag was: wat is er nodig, in je organisatie en in de samenleving, om de stip op de horizon van Visie 2030 te realiseren?

In samenwerking met een groot aantal VGN-leden, mensen met een beperking en hun netwerk, professionals en maatschappelijke partners ontwikkelde de VGN Visie 2030. Het hart, de droom, van die visie is dat Nederland in 2030 een samenleving heeft waarin gewoon meedoen centraal staat.

De komende jaren komt het erop aan: het maken van de concrete vertaling van de Visie 2030 naar de samenleving. En dat is een uitdaging. De sector heeft nogal wat burning issues zoals grote financiële problemen, personeelstekorten, toenemende complexe zorgvragen en de zichtbaarheid van mensen met een beperking. Die vragen aandacht. De Visie 2030 is bedoeld als een kompas om deze burning issues te lijf te gaan.

Voorafgaand aan de bijeenkomst was gevraagd zoveel mogelijk in de combinatie van toezichthouder en bestuurder van dezelfde organisatie te komen. Daar was boven verwachting gehoor aan gegeven. Ruim 100 bestuurders en toezichthouders meldden zich aan (en nog zo’n zelfde aantal is op de wachtlijst geplaatst voor een volgende bijeenkomst gehouden op 7 oktober 2024). Aanmelden voor deze bijeenkomst is op dit moment nog niet mogelijk.

In het plenaire deel deelden een aantal ervaren bestuurders en toezichthouders hoe zij in de praktijk richting proberen te geven aan Visie 2030. Tegelijkertijd stelden zij vragen aan de zaal: hoe maken jullie als raad van bestuur en raad van toezicht ruimte om de strategische doelen te bespreken en de koers te bepalen? Waar lopen jullie tegenaan? Het gevoel dat bestuurders en toezichthouders voor dezelfde uitdagingen staan, werd breed gedeeld.

Na de plenaire uiteenzetting gingen de aanwezigen in groepjes uiteen om daarover verder te praten. Wat telkens terugkwam was het inzicht dat je als bestuurder en toezichthouder steeds bewuster moet kijken naar de maatschappelijke opdracht en moet inzetten op het versterken van buurten, communities, zorggemeenschappen. Je begint als het ware vanuit een ander startpunt als je aandacht hebt voor samenwerken en netwerken en wat dat betekent voor de eigen de organisatie en de regio. Je zult steeds meer organisatieoverstijgend te werk moet gaan. Om daar te komen is het van groot belang dat bestuurders en toezichthouder elkaar weten te vinden om het gesprek daarover te voeren.

Bekijk ook

Bijeenkomst Toezien op kwaliteit in de gehandicaptenzorg

Op maandag 23 september organiseerde de NVTZ een themabijeenkomst kwaliteit, speciaal voor leden die actief zijn in de sector gehandicaptenzorg....

Wachttijden ggz blijven hoog

De wachttijden en het aantal wachtplekken in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) blijven onverminderd hoog. De wachttijd op een aanmeldgesprek is vaak te hoog, maar als iemand eenmaal is aangemeld wordt diegene vaak wél op tijd geholpen met een behandeling.

Prikkelende ggz bijeenkomst: digitale transformatie en reframing van de ggz

Op deze NVTZ branchebijeenkomst zijn ggz-toezichthouders te gast bij de Jellinekkliniek in Amsterdam-Zuid. Ze zijn gemotiveerd door het thema en de meesten hebben in hun rvt de eerste stappen naar digitale transformatie gezet.