Raad van Toezicht – Raad van Advies

In een reeks van blogs over duurzaamheid informeren, enthousiasmeren en activeren we u graag!

Deze blog is geschreven door lid van de werkgroep Huib Fienieg.

Raad van Toezicht <-> Raad van Advies

Ik was onlangs te gast bij een geboortefeestje. De bijeenkomst was georganiseerd door een bedrijf dat met name tijdelijke topfunctionarissen beschikbaar stelt, zoals CEO’s en CFO’s. De geboorte was van een nieuwe loot aan de stam: RVA. Het helpt organisaties die behoefte hebben aan een raad van advies, soms als aanloop op een rvc of rvt, met het voorbereidingsproces en de bemensing.

Diverse thema’s en uitdagingen werden tijdens de bijeenkomst belicht door inleiders uit de top van bedrijfsleven en overheid. Mensen die nu nog altijd actief zijn in maatschappelijke functies, in rvc/rvt’s en in raden van advies. Desgevraagd gaven allen aan te ervaren dat een rva geen andere attitude vergt dan een rvt/rvc. Het enige verschil is, dat een raad van advies werkt zonder formele (wettelijke) taken, verantwoordelijkheden en  bevoegdheden.

Veel van alle werkenden in Nederland verdient het salaris in een organisatie zonder raad van toezicht of raad van commissarissen. Dit betreft vaak “kleine” ondernemingen en/of familiebedrijven.

Er is een groeiend aantal waarin de leiding van die organisatie steeds meer behoefte krijgt aan onafhankelijke sparringpartners ofwel kennis te kort komt ten aanzien van de strategische uitdagingen. Kritisch meedenken, doorvragen en adviseren is ook een belangrijke taak van raden van toezicht.
Eén van die uitdagingen is verduurzaming.

Veel organisaties in zorg en welzijn “moeten” nog niet verduurzamen. Maar stil blijven staan op dit onderwerp is geen optie. Verduurzaming is steeds meer een cruciale bedrijfs(voor)waarde aan het worden. Op de arbeidsmarkt, door klanten en door samenwerkingspartners.

En daarmee dus ook een belangrijk onderwerp voor de raad van toezicht, in een sparrende, stimulerende en meedenkende  rol. Uiteindelijk is “willen” immers duurzamer dan “moeten”.

Bekijk ook

Duurzaamheid verdient een hoge plek op de prioriteringsagenda bestuur

De rol die toezichthouders vervulden, was met name gericht op de financiën. Deze rol is in de loop van decennia veranderd. Het onder de aandacht brengen van maatschappelijke vraagstukken binnen de organisatie is daar een voorbeeld van. Duurzaamheid is één van deze vraagstukken.

Marcel van Woensel: ‘Word niet de enkel glas-organisatie van de toekomst’

Bestuurders die nu niet investeren in duurzaamheid, krijgen de rekening over een aantal jaar gestapeld, versneld en onverwacht op hun bordje. Dat stelt oud-bestuurder en toezichthouder Marcel van Woensel.

Terugblik NVTZ matinee

Op maandag 11 maart 2024 organiseerde de NVTZ voor haar leden en ereleden een informatieve cabaretvoorstelling ‘Overvloed’ over duurzaamheid. Samen met wetenschapper Sjoerd Groeskamp (fysisch oceanograaf) en Patrick Nederkoorn (cabaretier) geven zij de urgentie om te verduurzamen aan en wat de gevolgen van klimaatverandering zijn.